__

__

劉曉波終於自由了



大約13Jul 2000 HKT,已流傳劉曉波死訊,但未有得到證實。直至2119 HKT,香港01 APP 率先出Prompt 證實消息。即時有三個反應:第一,劉曉波終於自由了;第二,係時候集中火力營救劉霞逃出支那共匪魔掌;第三,天下即將大亂。

小弟絕不因為劉曉波是中國籍而無視佢,只是痛恨支教民體系所謂聲援根本就在消費佢,不欲墮入「建設民主中國」大一統思維的泥沼中,故而一直無點出聲。相反地,佢係自89年北京大屠殺之後在共匪治區少有的良心份子,而且是實幹型,加上佢看得通透共匪治下的中國人的本質,心存一份尊重同尊敬。

前一篇文談及支那共匪不欲佢同劉霞出國,原因可能係掌握著一啲共匪賊幫的秘密,好多人都唔認同呢種講法。的確無人能夠確定劉曉波夫婦到底握有何種材料,但小弟一方面是要讓大家學習支那共匪的思維模式,做到《孫子兵法》名句「知己知彼,百戰不殆」;另一方面,有啲嘢未到適當時候係唔能夠講,或最起碼唔可以講白,亦是大家在面對共匪侵害香港必須要學會的事情。

要了解支那共匪為何寧死不讓劉曉波及劉霞夫婦出國,首先係必須要知道共產黨視人命只是棋子,生時要對黨有利,或最起碼唔會危及權力同利益;而死後要不是拿來消費繼續撈著數,就只能化作飛灰。

然後就要了解劉曉波癌症末期消息傳出,西方列強紛紛以醫學為名干預內政,這是支那共匪的思路。而由呢個思路衍生出來的,就是在盤算「一個就嚟死嘅人仲有乜嘢剩餘利用價值」。具體啲講就係點樣利用劉曉波嘅影響力作為向西方列強對賭嘅籌碼。

須知道支那共匪以至整個共匪治區嘅人形畜牲腦袋裡只有兩種事物 ── 金錢同權力。响過去嘅所謂「大國堀起」時期,用錢就收買到列強,例如最多港燦成日講嘅「英國收咗共產黨錢仲點會理香港」。但今時今日支那已經國庫空虛,就得試圖借權力保住自己嘅生存空間。而用得個「匪」字,自不然就唔會係正常人嘅思路,而係賊性本質以為靠惡就可以嚇怕其他人。

支那共匪豈不知國際對劉曉波嘅關注嗎?! 就是見西方列強開口埋口講乜鳩自由、人權,就好自然地認為劉曉波就是最好嘅人質向歐美大國恐嚇勒索。但要成功勒索就必定要「肉參」响共匪自己手上,呢個先係支那共匪點解打死都唔俾劉曉波出國治療嘅真正原因。反過來講,小弟唔吹「秘密」的話,可會增加劉曉波同劉霞嘅人身安全風險,是必須要考慮。

另一方面,支那共匪視人命如草芥之餘亦知道西方列強重視人命,於是乎就千方百計要保住劉曉波嘅心跳。這亦解釋到 12JUL 傳出瀋陽醫院打算為劉曉波插鼻喉嘅消息。淺白啲講就係「肉參」死咗就無用吖嘛!

從外國傳媒披露,劉曉波還清醒時是表示過亟希望帶埋劉霞離開中國。這反映二人之愛之餘,亦反映劉曉波清楚知道佢離開人世之後劉霞嘅人身安全將會有好大問題,只有離開匪區先可以保證愛妻餘生的安全。但支那共匪見劉曉波呢個「肉參」的利用價值消失之後,只有將劉霞變成正式嘅人質先可以繼續同西方列強拗手瓜,所以共匪橫計掂計都唔會俾劉曉波「出國治療」。

只不過支那共匪對劉曉波所做的,比納粹德國迫害Carl von Ossietzky (1935年諾貝爾和平獎得主) 有過之而無不及,如果支那共匪真的轉向迫害劉霞,連希特拉放走Carl von Ossietzky 太太都唔夠共匪殘暴,不單超過了西方列強就人權、民主、自由嘅底線,更會因為歐洲人對納粹主義嘅反思,會視支那共匪是一個比納粹黨更仆街嘅物體,而產生欲除之而後快的想法。而聯合國人權事務高級專員扎伊德敦促支那共匪俾劉霞離開中國,再仲有英國法國美國都已出聲促請 / 要求 (英文原字 urge) 俾劉霞離開中國。

聯合國安理會五個常任理事國其中三國!支那共匪夠膽運用否決權嗎?最後的俄羅斯會否加入「出聲」行列,暫時都未有人敢行定會還是唔會。就算普京唔出聲,成個歐洲已經因為納粹黨歷史鬧爆支那共匪,誰敢保證支那共匪唔放人可會「二次八國聯軍」?

劉曉波駕鶴遠去絕不是一宗小事,大件事到係隨時牽連大波嘅國際大事件;而香港某程度上亦係支那共匪嘅其中一個人質,因此別以為唔關你事。唔好對劉霞嘅去向不聞不問,天下大亂隨時一觸即發。

最後,願劉曉波在天之靈安息,祈求劉霞早日離開匪區,自由自在地過接下來的人生。


返回主頁

沒有留言: